Jdi na obsah Jdi na menu
 


Podporujeme památník historické návštěvy Jana Pavla II.

8. 4. 2021

Bude tomu už 31 let, co se do té doby nepředstavitelné stalo skutkem: naši republiku navštívil papež! Tatojpii_12.jpg státní návštěva krátce po Sametové revoluci nebyla pouze událostí náboženskou, ale byla mimořádným impulzem a signálem světu o směřování naší společnosti.

Návštěvě Jana Pavla II. předcházelo 40 let vlády ideologie strachu, tzv. třídního boje, perzekvování věřících a celkové nesvobody. Ještě ani v roce 1985 (výročí 1100 let od smrti sv. Metoděje) nebyla návštěva papeže vládnoucí komunistickou mocí umožněna.

Návštěva papeže na jaře 1990 se tak stala symbolem společenské změny a stvrzením toho, že Československo je opět svobodné.

download.jpgJiž mezi námi téměř nejsou pamětníci roku 1948 a od památné návštěvy Jana Pavla II. dorostly dospělosti další generace svobodných občanů. Pro stále více lidí je tehdejší návštěva i události jí předcházející pouhou historií.“  Říká Mgr. Oldřich Vávra, starosta obce Tupesy, na jejímž katastru 22. dubna 1990 vrtulník se svatým otcem Janem Pavel II. při jeho návštěvě blízkého Velehradu přistál. Vznikla proto myšlenka připomenout tuto historickou událost trvalým způsobem přímo v místě, kde dnes už svatý Jan Pavel II. poprvé stanul na moravské půdě.

Památník sv. Jana Pavla II. a jeho návštěvy bude vybudován u cyklostezky, která již nese jeho jméno. Zde se také při slavnostech Dnů dobré vůle a velkých pouti nachází parkoviště pro návštěvníky Velehradu a zastávka hromadné dopravy. Místo leží na tradiční poutní trase, která je využívána poutníky na Velehrad. Památník bude zhotoven v podobě žulové stély s doplňky z litého kovu. Umělecky jej zpracuje i nainstaluje akademický sochař Otmar Oliva a kamenosochař Petr Novák.

Celkový ideový záměr takového památníku je v souladu s posláním spolku Matice zašovská, a proto vyzýváme své příznivce, aby jeho vznik podpořili i finančně, byť třeba jen  symbolickou částkou.

Obec Tupesy zřídila pro tento účel transparentní účet u KB číslo: 123-1554310267 / 0100 Variabilní symbol pro naše příspěvky je 3326.

Více informací  např. ZDE