Jdi na obsah Jdi na menu
 


ZAJÍMAVOSTI

Tato rubrika zastřešuje příspěvky, které s činností našeho spolku souvisí třeba jen nepřímo, nejsou jednoznačně zařaditelné do předešlých rubrik, ale přesto zasluhují zveřejněni.

 

Příspěvky

Dobový článek o svěcení zašovského hřbitova

31. 8. 2020

Kliknutím na "Celý příspěvek" se dostanete na doslovný přepis článku zveřejněného v periodiku HLAS  v lednu 1887 

 

 

Rudolf Magnus Podstatský z Prusinovic

6. 4. 2020

Děkujeme Pavlu Lasztovizovi - čestnému členu našeho spolku - za připomínku jedné z nejvýznamnějších osobností, která se zasloužila o vznik zašovského kláštera. Letos (7. dubna 2020) uplyne 280 let od smrti svobodného pána Rudolfa Magnuse Podstatského z Prusinovic.

 

 

Budky pro klášterní zahradu

25. 3. 2020

Z iniciativy naší obce se mezigeneračně spojily děti ze školního klubu a naši tradičně aktivní senioři a společně pod odborným dohledem vyrobili a v klášterní zahradě rozvěsili spoustu nových ptačích budek. Super akce. Děkujeme!

 

U Matky Boží v klínu hor

12. 8. 2019

"Zašová je valašské poutní místo nedaleko Rožnova, v těsné blízkosti hřebene moravskoslezských Beskyd. Na Radhošť odtud coby kamenem dohodil. Na rozdíl od řady podobných míst není dvouvěžový kostel v Zašové dominantou kraje, ale v klínu horské přírody jen něžným útočištěm mariánských ctitelů. Na proslulosti poutního místa se podílel řád trinitářů, dnes pomáhá obnovená Matice zašovská."

 

Sestry naší Paní

27. 4. 2019

dsc05796-----kopie.jpg

Na soklu pod novou sochou P. Marie v renovované kapličce klášterní zahrady je vyryto datum renovace a nápis NOTRE DAME, a to nejen jako hold a vyznání Panně Marii, ale také jako připomínka a poděkování všem „zašovským sestřičkám“ – členkám Kongregace školských sester de Notre Dame.  

 

Klášter na mapě meziříčsko-rožnovského panství

14. 4. 2019

Areál kláštera a jeho okolí v době po jeho zrušení, kdy už byla jeho západní část v soukromých rukou a východní křídlo sloužilo obecní škole a obnovené samostatné farnosti Zašová.

 
Celý příspěvek | Rubrika: ZAJÍMAVOSTI | Fotografie: Zajímavosti

Monasterium aneb nebojte se klášterů!

23. 6. 2017

Ať už je Česká republika ateistická země nebo ne, pravdou zůstává, že kláštery a sakrální stavby obecně jen těžko hledají cestu k srdcím lidí. Ti, co je již poznali, na ně nedají dopustit, ale ostatní?