Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sestry naší Paní

dsc05797.jpgV klášterní zahradě ve svahu nad rybníkem stojí nenápadná kaplička v podobě umělé jeskyňky. Takové bývaly zřizovány pro sochy P. Marie Lurdské a nejinak tomu bylo i zde - jak víme ze vzpomínek pamětníků a ze svědectví jediné dochované a nepříliš kvalitní fotografie.  Kaplička vznikla za éry Ústavu sv. Josefa, několik posledních desetiletí však bezútěšně chátrala zarostlá v křoví a zpustlá, dávno bez své sochy…

V loňském roce byla díky naší obci a dotaci Ministerstva zemědělství kaplička pečlivě opravena. Náš pan farář do ní koupil a Matice zašovská zaplatila novou sochu P. Marie, a aby se v kapličce ještě lépe vyjímala, pořídili jsme jí letos podstavec z pískovce. Na něm je vyryto datum renovace a nápis NOTRE DAME, a to nejen jako hold a vyznání Panně Marii, ale také jako připomínka a poděkování všem „zašovským sestřičkám“ – členkám Kongregace školských sester de Notre Dame.  

Je smutným paradoxem, že právě když kameník na naší zakázce pracoval, postihl ničivý požár pařížskou katedrálu Notre Dame. Jakoby se potvrdila vazba mezi naší valašskou dědinou a dalekou Francii. Vždyť právě tam před staletími vznikl řád „zašovských“ trinitářů a své duchovní kořeny tam mají i naše „zašovské sestřičky“ – sestry naší Paní, sestry de Notre Dame.

 

Náhledy fotografií ze složky Kaplička v klášterní zahradě