Jdi na obsah Jdi na menu
 


300 let od založení zašovského kláštera

30. 4. 2022

Letos si připomeneme 300 let od založení našeho  trinitářského kláštera, přesněji od podpisu jeho zakládací listiny majitelem panství Františkem Ludvíkem ze Žerotína. 

Oproti našim možná zkresleným představám si však ani pan hrabě nemohl na svém vlastním panství dělat tak docela co by chtěl. Proto ještě trvalo nějaký čas a úsilí, než se získala všechna potřebná dobrozdání, doporučení a milostivá povolení, včetně souhlasu Jeho císařské a královské milosti Karla VI. První trinitáři přišli do Zašové až v roce 1725 a stěhovat do nového vlastního kláštera se mohli až v roce 1728. 
Ale protože slavíme rádi, začneme slavit 300 let kláštera už letos a budeme si pak připomínat pak každý další milník v procesu založení a stavby kláštera, až do výročí jeho "kolaudace" v roce 1728.
Čeká nás prostě takových 300 veselých a radostných let. Ta radost nevyplývá pouze z tohoto kulatého výročí, ale také z obecné i obecní podpory, které se našemu spolku a zvláště naší vizi revitalizace tohoto klášterního objektu dostává.
Chcete-li naše snažení podpořit nejen morálně ale i finančně, máme pro ten účel zřízen transparentní účet: 2901231219 / 2010             
Aktuality a nejrůznější související informace najdete také na matičním facebooku: https://www.facebook.com/MaticeZasovska