Jdi na obsah Jdi na menu
 


Do nového roku s díky a s důvěrou...

22. 12. 2019

Právě v tomto předvánočním adventním čase se v minulosti staly zásadní události v životě trinitářského řádu i jeho zašovského kláštera:

17. prosince 1198 papež Inocenc III. schválil záměr Jana z Mathy a ustanovil nové řeholní společenství s názvem Řád Nejsvětější Trojice pro vykupování zajatců. Na den přesně 15 let poté zakladatel řádu sv. Jan z Mathy umírá…

Smutné byly Vánoce v zašovském klášteře v roce 1783, protože 15. prosince - pouhých 10 dnů před Vánoci - byl z nařízení císaře Josefa II. klášter zrušen.

Úvodní fotka svatopetrského náměstí s vánočním stromem zde není nedopatřením, pořídil jsem ji letos o první neděli adventní. Účastnil jsem se totiž pouti k hrobu sv. Cyrila, protože v tomto roce uplynulo 1150 let od jeho smrti. (Tuto poutní výpravu uspořádala spřátelená Matice radhošťská). Využil jsem příležitosti k poznání míst, kde žili a dodnes působí bratři trinitáři, protože tento řád není minulostí, ale stále živou a aktivní organizací s historií úctyhodných 821 let.

Náš spolek Matice zašovská je v porovnání s tím pouhé miminko, batole, které se teprve učí chodit. Chceme proto dnes na přelomu roku poděkovat Vám všem, kdo nás při těchto někdy nemotorných krůčcích podporujete. Přejeme Vám krásné Vánoce plné radosti, rodinné pohody i potřebného odpočinku.

Do každého dne nového roku si přejme a vyprošujme na přímluvu našich svatých trinitářských patronů Jana a Felixe Boží požehnání.

 

Náhledy fotografií ze složky PF 2020