Jdi na obsah Jdi na menu
 


Informace pro zájemce o sponzorování křížové cesty

28. 4. 2020

Náš spolek Matice zašovská se souhlasem obce Zašová coby majitelem pozemku připravuje instalaci 14 zastavení křížové cesty v areálu klášterní zahrady.

Jednotlivá zastavení budou mít tvar jednoduchého krátkoramenného kříže (viz obrázek vizualizace) v jehož centru, zhruba v úrovní očí, bude do výřezu v podobě "okénka" (24 x 30 cm) vsazen na skle malovaný výjev příslušného zastavení.  Autorem návrhu je akademický architekt Libor Sošťák. Kříže budou zhotoveny ze speciální, povětrnosti odolné oceli známé pod obchodním názvem corten. Charakteristickým znakem tohoto materiálu je, že vystaven povětrnostním vlivům získá typickou rzivou patinu, ovšem tato "rez" dále nepostupuje, materiál je i ve venkovním prostředí stabilní. Konkrétní rozmístění jednotlivých zastavení křížové cesty v terénu vzniklo ve spolupráci se zahr. architektkou Ing. Pavlou Lorenzovou.

Autory samotných obrazových výjevů je dvanáct žáků a dvě pedagožky Střední uměleckoprůmyslové školy sklářské Valašském Meziříčí, a to jmenovitě v pořadí podle příslušného čísla zastavení křížové cesty:

1. Jitka Skočková, 2. Natálie Vrátná, 3. Adriana Drexlerová, 4. Gabriela Sklenářová, 5. Šimon Bolcek, 6. Jitka Skočková, 7. Veronika Olivová, 8. Renata Jelínková, 9. Sabina Bartasová, 10. Tereza Hambálková, 11. Sarah Charlotte Grundzová, 12. Nikola Kostková, 13. Štěpánka Adámková, 14. Kateřina Pavlíková. 

Malba na skle je provedena spec. barvami a vše tvrzeno v peci, takže výsledek je rovněž odolný povětrnostním vlivům. Zvolená výtvarná technika i způsob osazení obrázku do korpusu zastavení přináší ten efekt, že obrázky jsou oboustranné a částečně průhledné. Obrázky si můžete prohlédnout ZDE

Křížová cesta bude soudobá jak zpracováním výjevů mladými umělci sklářské školy a zvoleným materiálem, tak i dalšími "vychytávkami". Na každém zastavení bude QR kód, po jehož načtení získáte další informace k tématu. 

Konečná cena za jedno zastavení včetně jeho instalace (vybudování základu a upevnění) byla vyčíslena na 16 250 Kč, což vynásobeno 14 představuje 227 500 Kč. Není to částka malá, ale Matice zašovská věří, že se nalezne dost velkorysých dárců, kteří s financováním tohoto záměru pomohou. Vždyť již před oficiálním zveřejněním v Zašovských novinách evidujeme několik zájemců, kteří chtějí mít v klášterní zahradě "své" zastavení křížové cesty.

Pokud máte o takový sponzoring také zájem, číslo transparentního účtu Matice je 2901231219 / 2010 

Do zprávy pro příjemce nezapomeňte uvést své jméno. Máte-li zájem o sponzorování některého konkrétního zastavení nebo v případě jakéhokoliv dotazu napište na náš emailový kontakt, nebo se informujte na tel. čísle 720 730 658 (Krůpa)

Co vám za váš dar v prospěch zašovské křížové cesty kromě dobrého pocitu můžeme nabídnout? Pro každé zastavení jsou připraveny obrázky ve dvou verzích. Jako sponzor si budete moci vybrat, který obrázek se nainstaluje a který zůstane v depozitáři. Jméno dárce bude "na věčnou paměť" uvedeno na daném zastavení. Na váš dar Vám samozřejmě vystavíme potvrzení (možnost odpočtu při ročním vyúčtování daně). 

Zamýšlíme o této nové křížové cestě uspořádat výstavu a věříme, že to s ohledem na lepšící se prognózy probíhající pandemie bude v dohledné době možné.

Zde se můžete podívat, jak o projektu křížové cesty referuje web sklářské školy

 

 

Náhledy fotografií ze složky Křížová cesta