Jdi na obsah Jdi na menu
 


Matice zašovská - rok druhý

9. 2. 2019

Uplynulý rok 2018 byl pro Matici zašovskou významný  a v podstatě úspěšný.  Dařilo se nám pozvolna probouzet zájem o poutní místo Zašová, navracet ho do povědomí širší veřejnosti, o čemž  svědčí i větší počet autobusových  zájezdů a zájemců o komentovanou prohlídku kostela i kláštera. Začlenili jsme se do rodiny spřátelených moravských poutních Matic a zvláště po úspěšném zorganizování jejich poutního setkání u nás v Zašové získal náš spolek značné renomé.

Pokračujeme ve spolupráci s Evropskou kulturní stezkou sv. Cyrila a Metoděje, s webem Církevní turistika a opět jsme se zapojili do akce Dny evropského kulturního dědictví. Za zásadní úkol však považujeme získávání zájmu o osud zašovského kláštera zvláště mezi místními občany. Vztah Zašovjanů k této naší kulturní  památce byl po celé generace v podstatě vlažný až lhostejný, protože objekt byl nepřístupný, jeho historie opomíjená. Občané neměli příležitost vytvořit si k tomuto areálu pozitivní vztah. Že se nám i toto daří měnit k lepšímu, o tom svědčí výsledek letošních komunálních voleb. Otázka revitalizace klášterního areálu byla jedním z důležitých témat volebních programů. Skutečnost, že strany, které se stavějí vstřícně k naší koncepci budoucího využití kláštera, ve volbách posílily, signalizuje nadějný posun a vývoj. 

Nevratně se již rozběhla adaptace bývalé ústavní školy na dům seniorů.  Tento objekt sice nesouvisel přímo s klášterem z éry trinitářů, ale je součástí  jeho následné historie a zasloužil si po všech stránkách dobrý a citlivý přístup a smysluplné využití. Stalo se.  Obec jako majitel objektu uspěla s žádostí o dotace a s jejich podporou bude realizován náš záměr na záchranu a nové využití této architektonicky hodnotné budovy. Pro náš spolek, pro naše příznivce i kritiky je to hmatatelným důkazem, že naše návrhy nejsou naivní a nereálné. 

V roce 2018 jsme si připomněli 820 let trvání trinitářského řádu a 290 let od povýšení zašovské trinitářské rezidence na plnohodnotný klášter. Místní pivovar při té příležitosti vydal ve spolupráci s námi speciální edici piva s názvem "TRINITÁŘ - klášterní třináctka". I to je vítaný počin, který jistě může přispět k většímu zájmu o náš klášter a jeho historii i budoucnost.

S důvěrou v Boží požehnání a v podporu veřejnosti chceme a budeme v našem snažení a v naplňování cílů našeho spolku pokračovat i v roce příštím.