Jdi na obsah Jdi na menu
 


Využití kláštera

26. 1. 2022

Klášterní budovy jsou a ještě nějaký čas budou prázdné...

Pozitivní však je, že obec již má na rekonstrukci kláštera stavební povolení. Stále se ještě setkáváme s dotazy, co v klášteře po jeho adaptaci bude, proč právě toto, a ne něco jiného...

Adaptace historické památkově chráněné budovy musí respektovat výrazná omezení, která rekonstrukci velmi komplikují a prodražují. Bylo proto nutné nalézt takové budoucí využití někdejšího kláštera, aby jeho historičnost nebyla na obtíž, ale naopak přínosem.

Platí, že každé nové využití, cokoliv nás napadne, by se dalo pořídit mnohem levněji formou novostavby "na zelené louce". Nabízí se jen málo takových možností využití kláštera, kdy by jeho stáří a památková ochrana nebyla na obtíž, ale přínosem. V podstatě jsou takové možnosti jen dvě: kultura a cestovní ruch. Vedení obce vzalo spolkem představený záměr za svůj, stal se základem dalšího projednávání a v současnosti se již rozpracovává projektová dokumentace. V areálu se také nachází samostatná budova bývalé školy, která již byla (opět na návrh spolku) přeměněna na komunitní dům seniorů.

Velmi zjednodušeně a schematicky:

V západním křídle v přízemí bude v části bývalé křížové chodby výstavní galerie, sály budou využívány pro menší kulturní a společenské akce, téměř celé první patro bude sloužit muzejním účelům a v druhém patře bude turistické ubytování.

Turistickému ubytování bude sloužit i první patro východního křídla, v jeho přízemí bude kuchyň s jídelnou.

Pro záměr nového využití klášterního komplexu je velmi významné a přínosné i jeho propojení s bývalou klášterní zahradou.