Jdi na obsah Jdi na menu
 


KŘÍŽOVOU CESTU ZE SKLA VYTVOŘILI STUDENTI

22. 6. 2020

KŘÍŽOVOU CESTU ZE SKLA VYTVOŘILI STUDENTI

K pořízení venkovní křížové cesty se v Zašové na Valašsku inspirovali na Svatém Hostýně. V provedení však šli vlastní cestou za materiál vybrali ocel a sklo.

Volba nezvyklého materiálu má přitom důvod: ve snaze využít regionální zdroje a tradice se totiž lidé z Matice zašovské obrátili na Střední průmyslovou školu sklářskou v sousedním Valašském Meziříčí. Úkolu se zhostili žáci čtvrtého ročníku oboru užitá malba a pod pedagogickým vedením vytvořili technikou malby na sklo po dvou variantách z každého výjevu.

„Nabídky, aby naší žáci namalovali obrazy pro křížovou cestu, jsme se velice rádi chopili,“ říká jedna ze zapojených vyučujících Jitka Skočková a doplňuje: „Žáci vzali svůj úkol velmi zodpovědně, a přestože ne všichni pocházejí z křesťanského prostředí, do příběhu se vcítili a tato práce je obohatila.“

„Každé ze čtrnácti zastavení pochází od jiného autora, nese jeho rukopis a je obrazem jeho porozumění dané události křížové cesty,“ přibližuje předseda Matice Josef Krůpa. Jednotná bude podle něj podoba samotných zastavení podle návrhu architekta Libora Sošťáka – kříž ze speciální oceli, v jehož průsečíku, přibližně v úrovni očí, bude otvor pro zobrazení, které tak bude vidět z obou stran.

A stejně jasno mají Zašovští v tom, kde bude křížová cesta stát. „Chceme co nejvíce využít přirozený terén. Plán vytvoření jednotlivých zastavení vytvořila zahradní architektka tak, aby ladil s její koncepcí revitalizace klášterní zahrady,“ zmiňuje předseda Matice a popisuje budoucí křížovou cestu konkrétněji: „Prvních devět zastavení bude situováno podél staré kamenné zdi, která má symbolizovat cestu ulicemi Jeruzaléma, a zbývajících pět využije navazujícího terénního stoupání připomínajícího cestu na Golgotu.“

Originální bude křížová cesta v Zašové ještě jinak:členka Matice k ní vytvořila rozjímavé duchovní texty, které se dotýkají místních souvislostí. Spolek je hodlá vydat tiskem a zároveň bude možné načíst je pomoci mobilu a QR kódu přímo z daného zastavení.

Hotovo má být na podzim – také s pomocí dárců, kteří na vznik křížové cesty přispívají do veřejné sbírky. Celý projekt přitom zástupci Matice chtějí představit veřejnosti už 20. Června při benefičním koncertu v budově bývalého kláštera. Po celé odpoledne tu bude přístupná výstava s návrhy i hotovými, na skle vyvedenými výjevy všech zastavení. S obrazy a záměrem se lidé mohou seznámit rovněž na webu www.matice-zasovska.cz.

Jiří Gračka