Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zprávy z matice

17. 6. 2017

 

(Publikováno v květnu 2017)

Benefice

V dubnovém čísle jsme slíbili, že příště si řekneme něco o možném využití kláštera. Rychlý běh událostí však náš záměr změnil: už za pár dnů (14. května) se uskuteční benefiční koncert ve prospěch revitalizace kláštera a při té příležitosti budete také zevrubně seznámeni s naší koncepcí na jeho využití. Bude to mnohem názornější a zajímavější než si o tom pouze číst v novinách. Proto přijďte, jste srdečně zváni.

 

Kam se poděl ústav

Po celý náš život nikdo té známé budově vedle kostela neřekl jinak než ústav. Stejně tak tomu bylo i za našich rodičů a prarodičů. Proč se tedy najednou mluví o klášteře? Důvodem je prostý fakt, že Ústav sv. Josefa ani žádná z jeho „nástupnických organizací“ zde už nepůsobí. Namítnete, že klášter také ne.  Ano, ale klášter na rozdíl od ústavu není pouze instituce, je to také stavba charakteristické architektury. Vždyť právě to je důvodem, proč je náš klášter (klášter, nikoliv ústav) registrován jako kulturní památka.

Na první pohled se zdá, že na té budově nic památného není. To proto, že v minulosti převládala pošetilá snaha tento historický objekt tzv. modernizovat.  Svůj vliv má však i to, že my ten náš klášter vlastně neznáme. Občané neměli do tohoto památného objektu v samém centru naší obce přístup - i to je jedna z věcí, kterou bychom rádi změnili.

 

Čím je Zašová zajímavá

Kam vezmeme po odpolední kávě návštěvu, když jí chceme ukázat naši obec? Nepozveme ji do Stračky? Stračka, lesní zákoutí s vodním pramenem, je místní fenomén. Cosi, co nás proslavilo, co Zašovou charakterizuje, s čím si přespolní naši obec spojují. Druhou takovou místní zvláštností je právě klášter. Vždyť která vesnice se může něčím takovým pochlubit? Ba co víc, jiný trinitářský klášter nenajdete v celé republice. Bývalá trinitářská rezidence se sice dochovala také v Holešově, žila zde však jen malá komunita, nebyl to skutečný klášter – ani ve smyslu stavebním, ani správním. Také v Praze na působení trinitářského řádu přece jen památka zůstala: populární sousoší na Karlově mostě – to s Turkem.  Pro nás je zajímavé, že ho mladý F. M. Brokoff vytvořil v roce 1714 - ve stejném roce, kdy bylo započato se stavbou našeho kostela.

 

Otevřené brány

Když v roce 1998 (v roce 800. výročí řádu) navštívili Zašovou trinitáři z Francie, velmi se podivovali, kolik památek na trinitáře se v zašovském kostele dochovalo.  Přijďte se podívat i vy. Vítáme a podporujeme akci Otevřené brány, díky níž si mohou návštěvníci zdarma a s komentářem průvodce prohlédnout významné církevní památky Zlínského kraje. Protože i náš kostel patří mezi ně, bude přístupný veřejnosti každý víkend až do konce září.

 

V dobré společnosti

2. dubna se uskutečnil IV. ročník poutního setkání zástupců moravských Matic – tentokrát na Velehradě. Po mši následovala prohlídka baziliky s odborným výkladem a po obědě velmi přátelská beseda v Sále kardinála Špidlíka. Pro Matici zašovskou jako nováčka mezi velkými a známými Maticemi to byla premiéra, jakési „uvedení do společnosti“.

mz

Zašovské noviny - květen 2017