Jdi na obsah Jdi na menu
 


- informujeme vás

Pod touto záložkou naleznete informace o tom, co se v souvislosti s klášterem chystá, připravuje, prostě aktuality z Matice zašovské.

 

 

Příspěvky

K přednášce "Americký sen"

15. 3. 2019

Nedávno jsem měl možnost být vděčným a pozorným účastníkem přednášky na téma vystěhovalectví z Valašských obcí do amerického Texasu. Přednášel pan Drahomír Strnadel z Trojanovic, předseda Muzejní a vlastivědné společnosti ve Frenštátě. Svou přednášku uvedl citací z dopisu pastora Josefa Arnošta Bergmana,  který  v roce 1851 přetiskly  Moravské noviny a který se pak v chudobou a opakovanou neúrodou sužovaném Valašsku četl jako bestseller.

 

Přednášky v sále KD Zašová

9. 2. 2019

Na měsíc březen pro vás připravujeme dvě zajímavé přednášky:

22. března 2019: Americký sen

28. března 2019: Mezi trůnem a oltářem

 

Matice zašovská - rok druhý

9. 2. 2019

V roce 2018 jsme si připomněli 820 let trvání trinitářského řádu a 290 let od povýšení zašovské trinitářské rezidence na plnohodnotný klášter. Místní pivovar při té příležitosti vydal ve spolupráci s námi speciální edici piva s názvem "TRINITÁŘ - klášterní třináctka". I to je vítaný počin, který jistě může přispět k většímu zájmu o náš klášter a jeho historii i budoucnost.

 

NEDĚLE 13. KVĚTNA - BENEFICE

4. 5. 2018

V neděli 13. května – v den svátku matek - pořádá Matice zašovská benefiční koncert v prospěch obnovy zašovského kláštera. Podtitul této kulturní akce zní: „matice je také matka“. 

 

Pozvánka na veřejnou schůzi spolku

12. 4. 2018

V neděli 15. dubna v 17 hodin – se v Kulturním domě Zašová uskuteční I. veřejná členská schůze Matice zašovské, na kterou jste srdečně zváni.

 

Pěšky do Jeruzaléma - přednáška s promítáním

22. 2. 2018

 

Vydat se od nás na pěší pouť do Santiaga de Compostela je obdivuhodné. Jít v dnešní době pěšky z Čech do Svaté země - neslýchané. Ale šlapat pěšky do Jeruzaléma oklikou přes Santiago, Gibraltar a Řím je přímo šílené. S takovýmto „šílencem“ jsem se setkal a ze setkání nevznikl pouze tento rozhovor, ale i příslib přednášky spojené s promítáním snímků z této neuvěřitelné cesty.

Přednáška poutníka Petra Hirsche se uskuteční v neděli 25. března v 18 hodin v sále Kulturního domu Zašová. Bližší informace dotazem na: info@maticezasovska.cz

 

Divadelní hra PŘÍTEL Z MAGHREBU

23. 9. 2017

V neděli 1. října k nám z Holešova zavítají amatérští divadelníci se svou krátkou, ale působivou hrou Přítel z Maghrebu. Scénář příběhu byl psán na reálie holešovského klášterního kostela sv. Anny, proto holešovští ochotníci nevystupují se svou hrou na jevišti, ale pouze v prostředí chrámu.

 

Dny Evropského dědictví

23. 8. 2017

P O Z V Á N K A

V SOBOTU 2. ZÁŘÍ 2017

VŽDY KAŽDOU CELOU HODINU

V DOBĚ OD 9 DO 17 HODIN

BUDE MOŽNOST ÚČASTNIT SE KOMENTOVANÉ PROHLÍDKY ZAŠOVSKÉHO KLÁŠTERA

 

2. července - zašovská pouť

28. 6. 2017

V den zašovské pouti bude pro zájemce otevřen klášter a jeho zahrada. Více na plakátě ZDE

 

 

« předchozí

1 | 2 | 3 | 4 | 5