Jdi na obsah Jdi na menu
 


- informujeme vás

Pod touto záložkou naleznete informace o tom, co se v souvislosti s klášterem chystá, připravuje, prostě aktuality z Matice zašovské.

 

 

Příspěvky

Kroky pro demokracii

30. 8. 2019

Fujaré pořádá a Matice zašovská se přidává

Na Den české státnosti, tedy na svátek sv. Václava (sobota 28. 9. 2019) vyhlásil spolek Milion chvilek celorepublikovou výzvu pod názvem Kroky pro demokracii. Rožnovský spolek Fujaré na tuto výzvu reaguje organizací hvězdicového putování ke kapli sv. Cyrila a Metoděje na Radhošti. Protože se akce nazývá KROKY pro demokracii, půjdeme pěšky a toto putování je třeba načasovat tak, abychom se u kaple sešli asi ve 14:30. V Zašové vycházíme z mysliveckého výletiště v Makytí - sraz 28. 9. v 7 hodin ráno. Trasa vede po značených turistických stezkách hřebenem Veřovických vrchů a přes Pindulu, délka trasy asi 21 km. Poznačte si datum do kalendáře a přijďte. 

 

Zašovská pouť 2019

5. 7. 2019

Na obr. výše zrestaurovaná vitráž s výjevem "navštívení P. Marie". Zatímco v klášteře zůstaly pouze holé zdi, kostel je plný uměleckých památek. Přesto i samotný klášter stojí za návštěvu: Od 8 hodin ráno až do 15 hod. odpoledne bude přístupné přízemí kláštera. Bude zde vystaven papírový model kláštera v jeho (přibližné) původní podobě a zájemcům můžeme poskytnout stručný komentář k minulosti i k plánované budoucnosti celého klášterního areálu. Přímo v klášteře si budete moci koupit pivo - klášterní polotmavou třináctku TRINITÁŘ.

 

Exkurze do broumovského kláštera

27. 6. 2019

Kvůli adaptaci kláštera na jeho nové využití hledáme inspiraci a sbíráme zkušenosti v jiných klášterech. Vloni jsme zorganizovali za tím účelem zájezd do nedalekého Příbora, letos jsme se vypravili do Broumova. Situace v broumovském klášteře je jiná než u nás, ale jeho návštěva byla přesto velmi přínosná.

 

Dokončení domu seniorů

27. 6. 2019

V roce 2016 zakládající členové našeho spolku poprvé představili veřejnosti a zvláště zastupitelům obce svou vizi budoucího využití klášterního areálu. Součástí této koncepce byla i přestavba bývalé školy na tzv. KODUS (komunitní dům seniorů). Tehdy jsme se setkali s mnoha pochybnostmi, nepochopením i s otevřeným odmítáním. Děkujeme proto všem zastupitelům z minulého funkčního období, kteří nakonec uznali smysluplnost našeho záměru a tuto adaptaci podpořili a prosadili. Můžeme to považovat za dílčí, ale významný úspěch našeho snažení. 

 

První společenská akce v klášteře

17. 6. 2019

V neděli 16. června oslavil čestný člen Matice zašovské - P. Jiří Polášek 25 let svého kněžství. Gratulujeme!

 

Jsme Evropané

20. 5. 2019

Matice zašovská se hlásí k odkazu trinitářského řádu, což byla organizace křesťanská, nadnárodní a proevropská. Už jen z tohoto důvodu je víc než pravděpodobné, že členové a podporovatelé Matice zašovské půjdou k volbám do europarlamentu a budou volit tak, aby se zakladatelé řádu trinitářů „nemuseli obracet v hrobě“.

 

Podpořme Stračku

17. 5. 2019

Spřátelený Spolek Mariánské poutní místo Zašová, který pečuje o přírodní poutní areál s pramenem vody ve Stračce, připravuje odbornou opravu vychýleného a zchátralého sloupu s obrázkem P. Marie Zašovské. Na tuto poměrně nákladnou opravu můžete přispět buďto do pokladničky ve Stračce nebo na tento účet: 2300805686 / 2010

 

Benefiční koncert v klášteře

27. 4. 2019

 

Matice zašovská Vás srdečně zve na „Benefiční koncert ke dni matek“ v klášteře v sobotu 11. května od 15.00 hod. Můžete se těšit na vystoupení žáků hudebního oboru ZUŠ B-Art Zašová a poté vystoupí charismatická francouzská zpěvačka Céline Bossu z Lyonu. 

 

Veřejná schůze s ochutnávkou piva TRINITÁŘ

30. 3. 2019

V souladu se stanovami spolku svoláváme na čtvrtek 11. dubna 2019 veřejnou členskou schůzi. Sraz zájemců o účast bude v 17 hodin u vchodu do kláštera. 

Upozorňujeme,, že schůze bude v poschodí a výtah je nefunkční. Z účasti na schůzi nevyplývají žádné závazky, spolek je nepolitický, není potřeba se obávat jakékoliv agitace. Po schůzi si budete moci koupit domů klášterní třináctku v litrových lahvích.

Srdečně zveme

 

Přednáška prof. Stanislava Balíka

23. 3. 2019

Ve čtvrtek 28. března se sál Kulturního domu Zašová změní v univerzitní posluchárnu. Z brněnské Masarykovy univerzity k nám přijede předseda jejího akademického senátu prof. PhDr. Stanislav Balík, Ph.D. Na jeho přednášku jste všichni zváni a není třeba se bát – zkoušet se nebude a výklad určitě nebude nudný a suchopárný. Přednáška začíná v 18 hod. a její téma zní: Církev a stát – komplikovaná minulost a současnost jejich vztahu.